Zupa z młodej kapusty - prosty przepis na wege zupę
2022-05-17
łatwy
15 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Młoda kapusta ma niepowtarzalny smak i zapach. Pasuje do niej koperek i koniecznie młode ziemniaki. Przepis jest bezmięsny, ale można ją zrobić na wywarze drobiowym.
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek młodej włoszczyzny
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 1 puszka pomidorów krojonych
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę płuczemy, wykrawamy z niej głąb i szatkujemy. Ziemniaki czyścimy, obieramy lub skrobiemy, kroimy w kostkę.
- Włoszczyznę czyścimy, płuczemy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów i zieleniny wrzucamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, solimy i gotujemy aż zmiękną.
- Na koniec wrzucamy do zupy pomidory, posiekany koperek i natkę pietruszki. Jeszcze przez chwilę gotujemy.
- Z mąki i masła robimy zasmażkę (mąkę podprażamy na patelni, dodajemy masło, energicznie mieszamy, żeby się nie przypaliła).
- Zestawiamy z ognia i zalewamy odrobiną gorącej zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z gotującą zupą. Mieszamy. Po 2 minutach zupa jest gotowa.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?