Zupa z młodej kapusty - prosty przepis na wege zupę

2022-05-17
Dorota Berezowska
Zupa z młodej kapusty
Autor: Shutterstock Zupa z młodej kapusty jest lekka i pożywna
łatwy
15 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Młoda kapusta ma niepowtarzalny smak i zapach. Pasuje do niej koperek i koniecznie młode ziemniaki. Przepis jest bezmięsny, ale można ją zrobić na wywarze drobiowym.

SKŁADNIKI

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę płuczemy, wykrawamy z niej głąb i szatkujemy. Ziemniaki czyścimy, obieramy lub skrobiemy, kroimy w kostkę.
  • Włoszczyznę czyścimy, płuczemy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów i zieleniny wrzucamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, solimy i gotujemy aż zmiękną.
  • Na koniec wrzucamy do zupy pomidory, posiekany koperek i natkę pietruszki. Jeszcze przez chwilę gotujemy.
  • Z mąki i masła robimy zasmażkę (mąkę podprażamy na patelni, dodajemy masło, energicznie mieszamy, żeby się nie przypaliła).
  • Zestawiamy z ognia i zalewamy odrobiną gorącej zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z gotującą zupą. Mieszamy. Po 2 minutach zupa jest gotowa.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Co zrobić z kapusty? 10 przepisów na potrawy z białą kapustą

Dorota Berezowska