Zupa krem z ziemniaków z chrupiącymi grzankami: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa krem z ziemniaków jest smaczna, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podajemy przepis bazowy na krem z ziemniaków, który można dowolnie rozbudowywać, np. dorzucając do zupy paseczki uprażonego na chrupko bekonu czy warzyw.
SKŁADNIKI
- 2 cebule
- 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
- 2 duże ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 100 g startego sera (najlepiej parmezanu, ale resztka zwykłego żółtego sera też się sprawdzi)
- sól, pieprz, majeranek lub gałka muszkatołowa (jeśli chcesz, by zupa była ostrzejsza)
- kieliszek wytrawnego alkoholu (najepiej sprawdzi się koniak)
- kilka kromek chleba razowego lub bułka wrocławska na grzanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i wrzuć do rondla na roztopione sklarowane masło. Niech się dusi do miękkości (możesz podlać odrobiną wody, gdyby zaczęła się przypalać), dodaj sprasowany czosnek.
- Obierz i pokrój drobno ziemniaki, dodaj je do uduszonej cebuli. Następnie dodaj przyprawy.
- Ostrożnie zalej potrawę wrzątkiem, tak by woda przykryła wszystkie składniki. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zmiksuj, dodaj drobno starty ser. Tuż przed podaniem dodaj wytrawny alkohol.
- Grzanki: podsmaż drobno krojone pieczywo na maśle albo podpiecz w piekarniku. Serwuj z zupą.