Warzywne frytki z dipem czosnkowym

Warzywne frytki z dipem czosnkowym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Frytki możesz zrobić także z dyni, marchwi lub selera

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wypróbuj przepis na frytki z warzyw: marchwi, selera i pietruszki. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i świetnie smakują, zwłaszcza podane z dipem czosnkowym. Jeśli masz ochotę na małą odskocznię od tradycyjnych frytek smażonych w głębokim oleju, spróbuj zrobić pyszne dietetyczne frytki warzywne. Podajemy sposób przygotowania.

Składniki

  • 4 łodygi selera naciowego

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • Sól

  • Pieprz czarny

  • Chilli w proszku

  • 4 łyżki oleju

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka majonezu

  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w długie słupki.

  • Do dużej miski wlej odrobinę oleju rzepakowego, wsyp wszystkie przyprawy i wrzuć warzywa.

  • Dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek został obtoczony w oleju i przyprawach. Na blachę połóż papier do pieczenia i wyłóż wszystkie warzywa.

  • Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.

  • W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym. Dodaj przeciśnięty czosnek i wymieszaj dokładnie.

  • Gotowe warzywne frytki zanurzaj w sosie czosnkowym.

Ocena: 0