Kalarepa - właściwości i przepisy. Zastosowanie kalarepki w kuchni
Nieco zapomniana w ostatnich latach kalarepka to bardzo zdrowe warzywo, o wielu zastosowaniach w kuchni. Warto wykorzystać jej potencjał do przygotowania pysznych i zdrowych potraw, albo chrupać na surowo, jako przegryzkę. W tej formie jest zresztą najzdrowsza.
Spis treści
- Kalarepa - co to za warzywo
- Jak wygląda i smakuje kalarepka
- Właściwości odżywcze kalarepki
- Przepisy na dania z kalarepką
- Jak kupować i przechowywać kalarepkę
Kalarepa - co to za warzywo
Kalarepa należy do rodziny warzyw kapustnych - to bliska kuzynka kapusty, brokułów i kalafiora. Jadalna jest cała roślina - zarówno rosnąca pod ziemią bulwa, nazywana jabłkiem, jak i łodygi oraz liście. Te ostatnie nie są zbyt popularne w naszej kuchni, ale warto to zmienić. Zawartością składników odżywczych zdecydowanie przewyższają korzeń. Kalarepka pochodzi z Europy, uprawiana jest niemal na całym świecie.
Jak wygląda i smakuje kalarepka
Jabłko kalarepki może mieć kolor jasnozielony, żółtawy lub fioletowy, liście - w zależności od odmiany - zielone lub fioletowe. Wewnątrz wszystkie odmiany są jasnokremowe. Miąższ jest dość twardy, chrupiący, w kolorze jasnokremowym. Młoda, wiosenna kalarepka ma świeży, słodko-ostrawy smak. Starsze warzywa mogą mieć nieco włóknistą strukturę.
Właściwości odżywcze kalarepki
Kalarepka jest niskokaloryczna i ma niewielki indeks glikemiczny. Przy tym - podobnie jak inne kapustne - jest skarbnicą składników odżywczych. Bogactwo w niej witamin - A, E, Z grupy B, K i kwasu foliowego oraz mikro- i makroelementów - wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu sodu i cynku. Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto zawiera luteinę oraz, co niezwykle istotne, substancje, które chronią organizm przed nowotworami.
Ostrożnie wprowadzać kalarepę do swojej diety powinny osoby cierpiące na schorzenia tarczycy. Zawarte w roślinie goitrogeny mają właściwości wolotwórcze i mogą upośledzać działanie tarczycy.
Przepisy na dania z kalarepką
Naleśniki z kalarepą: przepis na zapiekane naleśniki
Najprostsza SURÓWKA z KALAREPY
Zupa z kalarepki: kremowa i aromatyczna
Kalarepka faszerowana mięsem i ryżem
Krem z kalarepki, marchewki z musem awokado i wędzonym łososiem
Jak kupować i przechowywać kalarepkę
Kalarepka dostępna jest w sklepach niemal przez cały rok, jednak najsmaczniejsza jest wiosną. Warto wybierać niezbyt duże (do 6 cm. średnicy), ale ciężkie jabłka. Lekka kalarepka ma zazwyczaj dużo zwłóknień, duża natomiast może być wodnista. Należy kupować kalarepkę z liśćmi - ich stan wiele mówi o kondycji warzywa. Powinny być świeże i zielone. Zażółcenie na liściach jest oznaka nadmiernego nawożenia.
Świeżą kalarepkę można przechowywać w temperaturze pokojowej 2-3 dni. Jeśli chcemy, aby dłużej "poleżała" należy włożyć ją do lodówki.
Listen on Spreaker.