Domowy serek kremowy typu philadelphia: idealny na kanapki i do deserów

Domowy serek kremowy typu philadelphia: idealny na kanapki i do deserów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kremowy serek typu philadelphia bardzo łatwo zrobić samemu. Domowy serek idealnie rozsmarowuje się na kanapce. Można wykorzystać go do przygotowania deserów.  

Składniki

  • 400 g śmietany 30% lub 36% tłuszczu

  • 500 ml jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczki soku z cytryny

  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Należy je wyjąć z lodówki co najmniej na 30 minut przed przygotowaniem serka.

  • Śmietaną i jogurt przelać do miski. Wymieszać ze sobą.

  • Do mieszaniny śmietany i jogurtu dodać sok z cytryny i sól. Wymieszać.

  • Mieszaninę wylać na gęste sito wyłożone kilku warstwami gazy.

  • Zawinąć brzegi gazy. Przykryć talerzykiem i obciążyć np. słoikiem z wodą.

  • Zebraną serwatkę można wykorzystać do przygotowania naleśników.

  • Serek przechowywać w lodówce.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2