Tarta z kremem mascarpone i truskawkami w malinowym syropie z sherry: przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pyszna tarta z truskawkami z kremem z serka mascarpone i truskawkami w malinowym syropie sherry to doskonały deser na każdą okazję. Podajemy dobry przepis na ten wyjątkowy smakołyk.
Tarta brzoskwiniowo-malinowa
Sernik malinowy na zimno
Ciasto jogurtowe z malinami
Malinowa rolada bezowa
Mazurek czekoladowo-malinowy
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- KREM:
- 1/2 kg serka mascarpone
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
- TRUSKAWKI Z MALINOWYM SYROPEM SHERRY:
- 1/2 kg truskawek
- 5 łyżek konfitury malinowej
- 5 łyżek słodkiego sherry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Wyrabiamy. Formujemy z ciasta kulkę, owijamy szczelnie folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
- Smarujemy blachę tłuszczem i posypujemy mąką pszenną. Następnie wylepiamy ją wyjętym z zamrażarki ciastem. Za pomocą widelca nakłuwamy spód do tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 35 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Następnie zostawiamy ciasto do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę i łączymy ją z serkiem mascarpone oraz z cukrem i ekstraktem z wanilii. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Truskawki myjemy, usuwamy z nich szypułki i kroimy na połówki.
- Rozpuszczamy konfiturę malinową w garnku i dodajemy sherry. Studzimy.
- Przed podaniem wykładamy krem na ciasto, układamy na nim truskawki i polewamy syropem sherry.