Surówka z młodej kapusty i ogórka

Surówka z młodej kapusty i ogórka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łatwa i pyszna surówka z młodej kapusty i ogórka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z młodej kapusty i ogórka jest bardzo prosta w przyrządzaniu. Pyszna, chrupiąca i dzięki dodatkowi koperku niezwykle świeża w smaku. Idealnie pasuje do grillowanych lub smażonych mięs i ryb. Zakochacie się w niej od pierwszego kęsa. 

Składniki

  • 1 główka kapusty stożkowej lub mała główka kapusty młodej

  • 3 ogórki

  • 1 pęczek koperku

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę poszatkować, ogórki pokroić na plasterki, koperek drobno posiekać.

  • Wymieszać kapustę z ogórkami i połową koperku, dodać cukier i sól. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę.

  • Odcisnąć nadmiar soku, dodać pozostały koperek, sok z cytryny i mielony pieprz, wymieszać dokładnie i polać olejem.

  • Odstawić na 30 minut do lodówki.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5