Surówka z kapusty, ogórków i pomidorów: soczysta i chrupiąca

Surówka z kapusty, ogórków i pomidorów: soczysta i chrupiąca

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Surówka z kapusty, ogórków i pomidorów jest soczysta i chrupiąca. Idealnie pasuje do pieczonym mięs. Bardzo łatwo ją przygotować. Surówka kapuściana z ogórkami i pomidorami dostarcza nam sporo witamin i mikroelementów. Jest zdrowa i pyszna. 

Składniki

  • 1 kapusta pekińska lub 1 mała główka młodej kapusty białej lub stożkowej

  • 1 ogórek wężowy lub inny z cienką skórką

  • 250-300 g pomidorków koktajlowych

  • 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki oleju lub oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę poszatkować.

  • Ogórek przeciąć wzdłuż na cztery i pokroić na plasterki.

  • Pomidorki przekroić na pół.

  • Cebulę razem ze szczypiorem posiekać.

  • Warzywa wymieszać razem. Posypać solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i olejem, wymieszać. 

  • Odstawić na 20 minut, aby smaki się „przegryzły”.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5