Granaty: sos z granatu idealny do panierowanego sera [przepis]

2021-03-29
jak_zrobic_sos_z_granatow.jpg
Autor: photos.com Chrupiących ziarenek granatu można użyć nie tylko do przygotowania napojów lub deserów, lecz także sosu idealnego do panierowanego sera
łatwy
20 min
4

Każdy chyba lubi panierowany ser typu brie. Idealnie do niego pasuje sos z granatów - owoców w Polsce lekko niedocenianych. Jak zrobić pyszny i zdrowy sos z granatu? Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 dojrzały owoc granatu
  • ½ dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1/4 limonki
  • 1/4 cytryny
  • pół szklanki wina czerwonego
  • sól, pieprz, cukier, odrobina oliwy
  • opcjonalnie: 2 łyżki jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić zmiksowany czosnek i cebulę, lekko posolić, dodać pieprz i po chwili zalać winem. Całość mieszać, aby alkohol wyparował i została papka.

    Następnie wlać bulion i odparować minimum o połowę – na średnim ogniu. Całość powinna być lekko słona.

    W tym czasie przygotować granat. Przeciąć na pół. Sok z obu połówek wycisnąć do naczynia. Ziarna wybrać łyżeczką do herbaty tak, aby nie zawierały fragmentów miąższu z wnętrza owocu.

    Na patelnię wlać sok z granatu, dodać sok z limonki i cytryny oraz cukier. Zamieszać – sprawdzić smak. Jeśli jest za kwaśne – dosłodzić, a jeśli zbyt słodkie – dodać soku cytryny.

    Po chwili wrzucić pestki granatu, zamieszać, zmniejszyć ogień – odparować.

    Pod koniec można dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego. Odparowywać do momentu, aż na patelni zostanie gęsty sos.