Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Przepis na majonez przygotowany samodzielnie jest banalnie prosty! Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, blendera oraz 10 wolnych sekund. To nie żart! Domowy majonez robi się błyskawicznie. Poznaj świetny przepis na majonez własnej roboty.
Domowy majonez - dlaczego warto go zrobić?
Domowy majonez nie tylko jest szybki w przygotowaniu, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowy. Tu nie znajdziesz całej masy chemii, jak w majonezie ze sklepu. Dlatego koniecznie przygotuj własny majonez. Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilku składników. Jednym z nich jest olej. Możesz wykorzystać kokosowy (ale koniecznie ten bez smaku i zapachu), z awokado czy oliwę z oliwek. Pamiętaj tylko, by oliwa była łagodna. W przeciwnym wypadku w twoim majonezie będzie czuć goryczkę. Domowy majonez to także świetna baza dla sosów - musztardowego, chrzanowego czy tatarskiego. W każdej chwili możesz go wzbogacić o nowy dodatek. Pamiętaj jednak, by nie przygotowywać zbyt dużych porcji majonezu, bo ponieważ nie zawiera konserwantów, nie nadaje się do przechowywania miesiącami.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z przepisami na piękne sałatki śledziowe
SKŁADNIKI
- 3 żółtka
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 300 ml oleju lub oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki wrzuć w podanej kolejności do miseczki i zmiksuj blenderem aż zgęstnieją, czyli około 10 sekund.
- W trakcie blendowania nie należy odrywać blendera od dna naczynia.
- Wstaw majonez do lodówki. Możesz go trzymać w chłodnym miejscu przez tydzień. Smacznego!