Chrzan z owocami żurawiny: pyszny sos do mięs i jaj

Chrzan z owocami żurawiny: pyszny sos do mięs i jaj

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sos chrzanowy z dodatkiem żurawin smakuje bardziej delikatnie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrzan to doskonały dodatek do mięs, znakomicie smakuje z białą kiełbasą, czy pieczoną szynką. Proponujemy przyrządzić go z żurawiną.

Składniki

  • 1/2 szklanki chrzanu (najlepiej świeżo startego)

  • jabłko

  • 4 łyżki gęstej śmietany

  • szczypta soli i pieprzu

  • 1/3 szklanki suszonych owoców żurawiny

  • 3 łyżki białego wytrawnego wina

Przygotowanie krok po kroku:

  • Namoczyć owoce w gorącej wodzie, odstawić na 10 minut.

  • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na mus.

  • Dodać pozostałe składniki i odsączone owoce żurawiny. Starannie wymieszać.