Czym różni się sól przemysłowa od spożywczej? Jak sól przemysłowa wpływa na zdrowie?

Czym różni się sól przemysłowa od spożywczej? Jak sól przemysłowa wpływa na zdrowie?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Czym różni się sól kuchenna od soli przmysłowej?

Opinię publiczną poruszyły wiadomości o obecności soli drogowej lub przemysłowej w polskich wędlinach. W wyniku afery solnej wiele osób zastanawia się nad różnicą miedzy rodzajami soli i skutkami przyjmowania soli drogowej, zawierającej duże ilości siarczanu sodu. Dlaczego sól przemysłowa jest szkodliwa?

Jakie są różnice między solą przemysłową a kuchenną

Sól przemysłowa stosowana jest głównie przy zwalczaniu efektów śnieżnej zimy. Jest przydatna jako środek służący do rozmrażania i zwalczania śliskości powierzchni na chodnikach i drogach. Kupić ją można zwykle w formie nieoczyszczonej soli kamiennej. Właśnie fakt, że nie jest oczyszczona jest decydujący jeśli chodzi o wątpliwości związane z jej szkodliwością. Sól przemysłowa jest raczej niejadalna, choć w teorii swoim składem niewiele różni się od soli kuchennej. Ostatnie badania pokazały, ze w niektórych przypadkach różnica może polegać na dużo większej zawartości siarczanu sodu niż w przypadku soli niespożywczej.

Sól przemysłowa - wpływ na zdrowie

W związku z "aferą solną", która wybuchła w ostatnich dniach, wiele osób zadaje sobie pytanie: jak spożycie soli przemysłowej lub drogowej może wpływać na zdrowie? Kwestia ta jest na razie poddawana szczegółowym badaniom, skupić się warto jednak na zawartości wspomnianego siarczanu sodu. Jest on nieorganicznym związkiem chemicznym - solą kwasu siarkowego i sodu. Wykorzystuje się go przy otrzymywaniu ścieru drzewnego (półproduktu do produkcji papieru), produkcji szkła czy barwników takich jak ultramaryna oraz detergentów. Bezwodny siarczan sodu jest stosowany jako środek do pochłaniania wody.

Spożycie przez człowieka siarczanu sodu może skończyć się wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami takimi jak astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego oraz nudności. Może również powodować rozkład witaminy B1 w organizmie. Jest to o tyle ważne, że tiamina (bo tak też nazywana jest witamina B1) jest odpowiedzialna za prawidłowe wykorzystanie węglowodanów (cukrów złożonych). Witamina B1 wpływa na zdrowie układu nerwowego, mięśni i prawidłową czynność serca.