Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych

Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozpływający się w ustach sernik bez spodu i bez proszku do pieczenia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Lwowski sernik z rodzynkami to pyszne ciasto - idealne na rodzinne spotkanie. Tradycyjny przepis na puszysty placek sernikowy przyda się każdemu. Sernik zawdzięcza swą puszystość dodatkowi kaszy manny i pianie z białek. 

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego

  • 150 g cukru

  • 1 łyżka kaszy manny

  • 4 jajka

  • 100 g masła

  • 1 łyżka skórki z cytryny

  • 40 g rodzynek

  • masło i mąka do przygotowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rodzynki zalać świeżo zaparzoną herbatą. Odstawić na 20 minut. Odcedzić, dobrze odsączyć i oprószyć mąką.

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C

  • Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.

  • Żółtka utrzeć z cukrem do białości.

  • Dodać kaszę manną, miękkie masło, skórkę z cytryny i odcedzone rodzynki. Wymieszać.

  • Dodać twaróg i wymieszać na jednorodną masę na średnich obrotach za pomocą miksera.

  • Biała ubić ze szczyptą soli na sztywno.

  • Do ciasta dodać pianę i wymieszać delikatnie.

  • Ciastem napełnić foremkę lub blaszkę posmarowane masłem i oprószone mąką.

  • Wstawić do piekarnika i piec 50 minut.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9