Smażona pierś kurczaka panierowana w kokosie

2021-03-29
Smażona pierś kurczaka panierowana w kokosie
Autor: thinkstockphotos.com Paski filetu drobiowego usmażone w panierce kokosowej to pyszna przekąska imprezowa i nie tylko. 
łatwy
20 min
4

Smażone fileciki z kurczaka  to świetna przekąska imprezowa. Czasem jednak warto je urozmaicić. Na każdym towarzyskim spotkaniu uznanie zyska pierś kurczaka panierowana w kokosie. Wypróbujcie ten przepis, a sukces macie zagwarantowany!

TOP 8 przepisów na pierś kurczaka

SKŁADNIKI

  • 1 filet z piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie wiórków kokosowych
  • 1 jajko i 1 łyżka wody
  • pół szklanki mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • papryka mielona ostra
  • sól
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z kurczaka pokroić w paski. Skropić sosem sojowy, oprószyć granulowanym czosnkiem i ostrą papryką. Wymieszać i odstawić na godzinę.
  • Jajko rozmącić z łyżką wody.
  • Paski filetu obtoczyć w mące, następnie w rozmąconym jajku i kolejno w wiórkach kokosowych. 
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
  • Podawać z ostrym sosem Sriracha lub pomidorowym