Smakowite eskalopki z indyka z estragonem

Smakowite eskalopki z indyka z estragonem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Do neutralnego w smaku mięsa indyka doskonale pasują wyraziste przyprawy - takie jak np. estragon

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Eskalopki indycze z estragonem to nowy sposób na przyrządzenie kotletów z piersi indyka, Aromatyczne kotleciki nabierają wyrazu w aksamitnym śmietanowo-ziołowym sosie.  Doskonale smakują z ryżem. Idealne, gdy chcemy szybko przygotować efektowne danie.

Składniki

  • 4 kotlety z piersi indyka

  • 1 łyżka estragonu

  • 150 ml  śmietanki

  • 15 dag sera gouda

  • 1 łyżeczka mielonych migdałów

  • masło do smażenia

  • sól i pieprz

  • mąka do oprószenia kotlecików

Przygotowanie krok po kroku:

  •  Ser zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.

  • Świeży  estragon drobno posiekać, suszony rozdrobnić.

  • Kotlety  posolić, posypać pieprzem, lekko oprószyć mąką  i usmażyć na patelni.

  • Gdy będą miękkie i rumiane zdjęć z patelni. Sos po smażeniu rozprowadzić śmietaną, dodać starty ser, migdały. Zagotować na wolnym ogniu.

  • Gdy sos nabierze gładkości, dodać estragon. Sosem polać usmażone eskalopki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5