Schabowe z kością z piekarnika: przepis na soczyste kotlety
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kotlety schabowe z kością są przepyszne. Mają więcej smaku od zwyczajnych schaboszczaków. Jednak smażenie kotletów ze schabu z kością to zapryskana kuchnia i swąd spalenizny w całym domu. Można sobie ułatwić życie i kotlety upiec. Tak przygotowane kotlety schabowe w niczym nie ustępują kotletom tradycyjnie smażony, a nawet zyskują, bo są mniej kaloryczne.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe z kością
- sól i pieprz
- pół szklanki tartej bułki
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kolety wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Posolić i popieprzyć.
- Jajka roztrzepać. Przygotować naczynie z tartą bułką.
- Kotlety panierować w jajku i obficie w tartej bułce.
- Panierowane kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na każdym kotlecie położyć po łyżce chłodnego masła.
- Kotlety wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 20 minut.
- Z miodu, musztardy, octu winnego i papryki przygotować glazurę.
- Wyjąć kotlety, polać glazurą, ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 5-7 minut.
- Podawać z gotowaną fasolką szparagową (poza sezonem użyć mrożonej) oraz pieczonymi ziemniakami.