Schabowe z kością w sosie śmietanowym

2021-03-29
Schabowe z kością w sosie śmietanowym
Autor: Shutterstock Kotlety schabowe z kością mają więcej smaku
łatwy
60 min
4

Schabowe z kością w sosie śmietanowym to świetne dania obiadowe dla całej rodziny. Soczyste kotlety z kostką smakują każdemu. Pyszny sos ze śmietaną doskonale pasuje do klusek lub kaszy. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 2 szklanki pokrojonej cebuli
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek śmietany 30-36%
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety natrzeć rozmarynem, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 3 godziny lub dłużej.
  • Kotlety obtoczyć w mące.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Zrumienić kotlety. Zdjąć schabowe i zachować w cieple.
  • Na tłuszcz dodać cebulę i zeszklić. Dodać kotlety, podlać wywarem, przykryć pokrywką i dusić 30 minut.
  • Wlać śmietanę wymieszaną z mlekiem. Zagotować. 
  • Podawać z kluskami lub kaszą.