Filet z kurczaka w serowej panierce - danie z grilla lub patelni

2021-03-29
urzadzamy.pl
Filet z kurczaka w serowej panierce - danie z grilla lub patelni
Autor: Shutterstock Filet z kurczaka w serowej panierce - wyśmienicie smakuje z grilla lub grillowej patelni
łatwy
25 min
4

Kurczak w serowej panierce to propozycja potrawy na grilla o niezapomnianym smaku. Gdy nie używasz grilla węglowego - danie z powodzeniem możesz przygotować na patelni grillowej  lub na grillu elektrycznym. Smakuje wyśmienicie!

Polecamy także przepis na Filet z kurczaka á la hasselback z serem i pomidorami  oraz Smażona pierś kurczaka panierowana w kokosie

SKŁADNIKI

  • 60 dkg filetu z kurczaka
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozmieszać jajka z wodą.
  • Filety oprószyć rozmarynem, oregano, solą i pieprzem. Dokładnie wetrzeć przyprawy w mięso i odstawić na 30 minut.
  • Każdą porcję zanurzać w miksturze jajecznej, a następnie obtoczyć w bułce z serem. Skropić oliwą.
  • Drewniane szpadki do szaszłyków namoczyć w wodzie, nabić na nie porcje mięsa.
  • Piec na średnio nagrzanym grillu, odwracając co 3 minuty do momentu, aż mięso będzie odpowiednio wypieczone.
urzadzamy.pl