Filet z kurczaka w serowej panierce - danie z grilla lub patelni

Filet z kurczaka w serowej panierce - danie z grilla lub patelni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Filet z kurczaka w serowej panierce - wyśmienicie smakuje z grilla lub grillowej patelni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak w serowej panierce to propozycja potrawy na grilla o niezapomnianym smaku. Gdy nie używasz grilla węglowego - danie z powodzeniem możesz przygotować na patelni grillowej  lub na grillu elektrycznym. Smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • 60 dkg filetu z kurczaka
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozmieszać jajka z wodą.

  • Filety oprószyć rozmarynem, oregano, solą i pieprzem. Dokładnie wetrzeć przyprawy w mięso i odstawić na 30 minut.

  • Każdą porcję zanurzać w miksturze jajecznej, a następnie obtoczyć w bułce z serem. Skropić oliwą.

  • Drewniane szpadki do szaszłyków namoczyć w wodzie, nabić na nie porcje mięsa.

  • Piec na średnio nagrzanym grillu, odwracając co 3 minuty do momentu, aż mięso będzie odpowiednio wypieczone.