Sałatka ziemniaczana z kurczakiem i korniszonami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka ziemniaczana z kurczakiem i korniszonami to sycący posiłek. Łatwa w przygotowaniu, warto wykorzystać resztki z obiadu, takie jak pieczona pierś kurczaka lub inne elementy niedzielnego posiłku, Można ją podać do grilla lub po prostu zjeść na południowy posiłek. Ze względu na użyte składniki i kwaśny odczyn można ją zabrać do pracy, bo z pewnością się nie zepsuje. Można ją także przechowywać do 48 godzin w lodówce.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g pieczonej piersi z kurczaka
- 200 g kiszonych ogórków konserwowych typu korniszony
- 1 czerwona cebula
- 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki zalewy z korniszonów
- 4 łyżki oliwy lub oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wcześniej ugotowane ziemniaki, na przykład z poprzedniego dnia z obiadu, pokroić w grube słupki lub w kostkę.
- Pierś pokroić na kawałki lub poszarpać.
- Ogórki pokroić na plasterki.
- Cebulę drobno posiekać.
- Z musztardy, zalewy z korniszonów oraz oliwy przygotować sos, miksując wszystkie składniki.
- W misce wymieszać ziemniaki, kurczaka, ogórki, cebulę i natkę pietruszki. Zalać sosem i ponownie wymieszać. Odstawić na 30 minut, aby smaki się wymieszały.