Sałatka ziemniaczana z kurczakiem i korniszonami

Sałatka ziemniaczana z kurczakiem i korniszonami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna sałatka idealna na lato i grillowe spotkania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka ziemniaczana z kurczakiem i korniszonami to sycący posiłek. Łatwa w przygotowaniu, warto wykorzystać resztki z obiadu, takie jak pieczona pierś kurczaka lub inne elementy niedzielnego posiłku, Można ją podać do grilla lub po prostu zjeść na południowy posiłek. Ze względu na użyte składniki i kwaśny odczyn można ją zabrać do pracy, bo z pewnością się nie zepsuje. Można ją także przechowywać do 48 godzin w lodówce. 

Składniki

  • 400 g ugotowanych ziemniaków

  • 200 g pieczonej piersi z kurczaka

  • 200 g kiszonych ogórków konserwowych typu korniszony

  • 1 czerwona cebula

  • 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej

  • 2 łyżki zalewy z korniszonów

  • 4 łyżki oliwy lub oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wcześniej ugotowane ziemniaki, na przykład z poprzedniego dnia z obiadu, pokroić w grube słupki lub w kostkę. 

  • Pierś pokroić na kawałki lub poszarpać. 

  • Ogórki pokroić na plasterki.

  • Cebulę drobno posiekać.

  • Z musztardy, zalewy z korniszonów oraz oliwy przygotować sos, miksując wszystkie składniki.

  • W misce wymieszać ziemniaki, kurczaka, ogórki, cebulę i natkę pietruszki. Zalać sosem i ponownie wymieszać. Odstawić na 30 minut, aby smaki się wymieszały.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7