Smakowite śledzie z cytryną i musztardą na liściach sałaty
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Śledzie z cytryną na liściach sałaty to pyszna sałatka na przystawkę nie tylko do święta. Gorzkawe liście sałaty, słony i mięsisty śledź oraz świeża cytryna i doskonały dressing pasują na każdą okazję.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 główka sałaty rollo lub innej o postrzępionych liściach
- 150 g śledzi typu matias
- 2 cytryny
- 2 łyżeczki ziarnistej musztardy starofrancuskiej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście sałaty porwać na kawałki. Śledzia pokroić w dzwonka. Cytrynę obrać, wyciąć segmenty miąższu.
- Pozostałości cytryny wycisnąć, do soku z cytryny dodać musztardę, olej i miód. Zmiksować na gładki dressing.
- Na okrągłym półmisku ułożyć liście sałaty, na nich ułożyć dzwonka śledzia i cząstki cytryny. Polać dressingiem.
- Podawać od razu.