Sałatka śledziowa poznańska. Przepis Magdy Gessler na wyśmienitą sałatkę idealną na święta i nie tylko

2024-12-11
mkus
Sałatka śledziowa poznańska - przepis Magdy Gessler
Autor: Shutterstock, Shutterstock Sałatka śledziowa poznańska według przepisu Magdy Gessler to udane połączenie wypróbowanych smaków.
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Sałatka śledziowa według przepisu Magdy Gessler to doskonały wybór na Wigilię, karnawał czy ostatki. Przygotuj sałatkę poznańską ze śledziem i zachwyć gości jej delikatnym smakiem!

Sałatka śledziowa to smaczne danie, które można przygotować z łatwo dostępnych składników. Ich kombinacje mogą być różne, dzięki czemu sałatka śledziowa może mieć nieskończoną liczbę pysznych odsłon. Oprócz sałatki szuba, śledzi w śmietanie czy z cebulką w oleju, właśnie sałatka poznańska cieszy się uznaniem wielu osób - jako prosta i pyszna kombinacja zwykłych, łatwo dostępnych składników.

Dlaczego śledzie są zdrowe i warto je jeść?

Śledzie to wyjątkowo zdrowa ryba, która dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Są bogatym źródłem kwasów omega-3, które wspierają zdrowie serca, poprawiają funkcjonowanie mózgu i działają przeciwzapalnie. Zawierają także witaminę D, niezbędną dla mocnych kości i układu odpornościowego, oraz witaminę B12, kluczową dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Śledzie dostarczają również wysokiej jakości białka oraz minerałów, takich jak selen, jod i fosfor. Selen działa jako silny przeciwutleniacz, wspierając ochronę komórek przed uszkodzeniami, a jod jest niezbędny dla zdrowia tarczycy. Dzięki temu śledzie nie tylko wzbogacają codzienną dietę, ale także korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i ogólne samopoczucie.

Polecamy również:  

Śledzie z mleczem według Magdy Gessler

Śledzie ze śliwkami suszonymi według przepisu Ewy Wachowicz.

W galerii pod materiałem wideo znajdziecie przepisy na pyszne tatary śledziowe

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości, następnie ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę.
  • Jajka ugotuj na twardo (1 odłóż do dekoracji), ostudź i pokrój w kostkę.
  • Pokój w kostkę śledzie i ogórki. Posiekaj natkę.
  • Starannie wymieszaj wszystkie składniki sałatki. 
  • Dopraw solą i pieprzem, dodaj 4 łyżki majonezu.
  • Udekoruj sałatkę łódeczkami z pozostawionego jajka. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. 
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
mkus