Fasolowa sałatka z tuńczykiem z puszki: sycąca zakąska imprezowa

Fasolowa sałatka z tuńczykiem z puszki: sycąca zakąska imprezowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna sałatka z białej fasoli i tuńczyka z puszki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Fasolowa sałatka z tuńczykiem z puszki to łatwa zakąska imprezowa. Sycące połączenie fasoli i ryby zawsze się sprawdza. Po taką sałatkę chętnie sięgają wszyscy. 

Składniki

  • 400 g tuńczyka w oliwie

  • 2 puszki białej fasoli, odsączonej

  • 1 czerwona cebula średnich rozmiarów

  • sól i pieprz

  • 4 łyżki oliwy z puszki po tuńczyku

  • 2 czerwonego octu winnego

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tuńczyka odsączyć z oliwy i przełożyć do miski. Za pomocą widelca podzielić go na mniejsze kawałki.

  • Dodać odsączoną fasolę i cebulę pokrojoną na cienkie plasterki.

  • Oliwę z tuńczyka zmiksować z octem winnym, przyprawić solą i pieprzem.

  • Sałatkę polać dressingiem i wymieszać.

  • Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5