Sałatka z kalafiora i kukurydzy: podajemy dobry przepis

Sałatka z kalafiora i kukurydzy: podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sałatka z kalafiorem w roli głównej jest nie tylko smaczna, lecz także zdrowa i pożywna

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Jeśli kalafior kojarzy Ci się wyłącznie z mało wyrazistym, gotowanym warzywem podawanym z zasmażką, spróbuj tej sałatki. Zmienisz zdanie i pokochasz to warzywo! Podajemy prosty przepis na sałatkę z kalafiora i kukurydzy.

Składniki

  • ½ niewielkiego kalafiora

  • ½ puszki kukurydzy konserwowej

  • 2-3 ogórki kwaszone

  • 2-3 ząbki czosnku

  • koperek

  • 2-3 łyżki majonezu

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafior oczyścić, podzielić na małe różyczki, nóżki pokroić w centymetrowe kawałki. Przygotowane warzywo opłukać i wrzucić na 1-2 minuty do osolonego wrzątku. Wylać na durszlak i zahartować zimną wodą.

  • Po odsączeniu przełożyć do miski. Kukurydzę przełożyć na sitko do odsączenia. Ogórki pokroić w kostkę i przełożyć na sitko do odsączenia. Kukurydzę i ogórki po odsączeniu przełożyć do kalafiora.

  • Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do warzyw. Składniki posypać posiekanym koperkiem. Dodać majonez, wymieszać. W razie potrzeby doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Sałatkę z kalafiora i kukurydzy przygotowaną według powyższego przepisu można podawać do ziemniaków i mięs, ale także potraktować ją jako samodzielną przekąskę i na przykład wzbogacić o grzanki z masłem, zapiekane z żółtym serem.

Ocena: 2,6