Meksykańska sałatka z kukurydzy, awokado i papryki

2021-03-29
Meksykańska sałatka z kukurydzy, awokado i papryki
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka majonezowa z kukurydzy to danie obowiązkowe kuchni meksykańskiej. 
łatwy
20 min
4

Meksykańska sałatka z gotowanej kukurydzy, świeżej papryki i kremowego awokado jest chrupiąca i rześka, dzięki dodatkowi soku z limony. Majonez w tej sałatce jedynie łączy wszystkie składniki. Pikanterii daniu dodaje sproszkowana chili. To sałatka zarówno na chłodne, jak i upalne dni. Sałatka z kukurydzy pasuje do pieczonych i smażonych mięs. Można ją podać także jako przekąskę lub przystawkę. 

SKŁADNIKI

  • 2 puszki kukurydzy lub 6 kolb kukurydzy wcześniej ugotowanych i wystudzonych
  • 1 awokado
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki naci kolendry
  • pół szklanki majonezu
  • 2 łyżki soku z limony
  • ćwierć łyżeczki chili
  • ćwierć łyżeczki suszonego czosnku lub 1 ząbek
  • do smaku sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kukurydzę odsączyć.
  • Cebulę drobno pokroić. 
  • Awokado obrać, wypestkowac, pokroić w drobną kostkę i skropić dwoma łyżkami soku z limony.
  • Paprykę pokroić w drobną kostkę.
  • Majonez wymieszać z papryką i drobno posiekaną natką kolendry.
  • W misce wymieszać kukurydzę, paprykę, cebulę i awokado razem z sokiem z limony.
  • Dodać majonez, dobrze wymieszać.
  • Podawać do grillowanych, smażonych lub pieczonych mięs.