Sałatka warstwowa z mięsem pieczonym

2021-03-29
Sałatka warstwowa z mięsem pieczonym
Autor: Shutterstock Sałatka warstwowa w szklanym naczyniu prezentuje się elegancko na świątecznym i karnawałowym stole. 
łatwy
30 min
4

Sałatka warstwowa z mięsem pieczonym to doskonały sposób na wykorzystanie poświątecznych zapasów pieczonego mięsa. Robi się ją wykorzystując boki tortownicy od razu na dużym okrągłym półmisku, na którym będzie podawana. Jest bardzo efektowna i można ją podać na każde przyjęcie jako przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 300 g mięsa pieczonego (można wykorzystać różne gatunki mięsa, które zostały po świętach)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 5 średniej wielkości ogórków konserwowych bądź kiszonych
  • 4 łyżki zmielonych bądź rozdrobnionych orzechów (dowolnych: ziemnych, włoskich, laskowych bądź migdałów)
  • pół opakowania suszonych śliwek
  • 200 g żółtego sera w kawałku
  • 1/2 słoika majonezu
  • Do dekoracji: (zostawić trochę składników sałatki do dekoracji albo przygotować zieleninę, ziarna granatu lub inne kolorowe dodatki).

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużym półmisku postawić zapięte brzegi tortownicy.
  • Mięso pokroić w cienkie paseczki. i ułożyć równą warstwą na dnie tortownicy.
  • Jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce na warstwę mięsa.
  • Ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych okach. Ułożyć na warstwie jajek.
  • Posypać warstwę zmielonymi orzechami, lub rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałowymi.
  • Śliwki suszone odpestkować (jeśli mają pestkę) i pokroić w poprzeczne paseczki. Ułożyć na warstwie orzechów.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać nim warstwę śliwek.
  • Całość lekko ugnieść, żeby warstwy sałatki dobrze się zlepiły.
  • Zdjąć obręcze i posmarować wierzch sałatki równą warstwą majonezu.
  • Udekorować według uznania.