Sałatka warstwowa MIMOZA - ozdoba wielkanocnego menu
2022-04-12
łatwy
25 min
4
Sałatka warstwowa mimoza swoją nazwę zawdzięcza kolorom wierzchniej warstwy: starte białko i żółtko jaj, ozdobione gałązką koperku przypomina biało żółte kwiaty mimozy. Sałatka jest bardzo dekoracyjna i prosta do przyrządzenia. Nadaje się zarówno na świąteczny stół jak i na pyszną kolację.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez ukręć z olejem i musztardą za pomocą blendera. Zamiast oleju możesz użyć śmietany, wtedy wystarczy sos dobrze wymieszać.
- Sos najlepiej nakładać za pomocy plastikowej tuby do sosów (albo takiej po keczupie lub musztardzie z której można wyciskać małe ilości sosu).
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a potem je obierz i zetrzyj na tarce. Zmieszaj z 2 łyżkami sosu i drobno pokrojoną cebulką.
- Marchewkę ugotuj i także zetrzyj na tarce.
- Jajka ugotuj na twardo, oddziel po ugotowaniu białka od żółtek i zetrzyj na tarce osobno. Żółty ser zetrzyj, a łososia drobno pokrój.
- Na dnie przezroczystego naczynia ułóż warstwę łososia. Posmaruj 2 łyżkami sosu.
- !! Jeżeli masz tubę, to ułatwi ci rozprowadzenie cienkiej warstwy - wyciśnij zygzakiem kratkę na warstwie, dzięki temu sos nie zaleje ścianek naczynia i kolorowe warstwy będą lepiej widoczne.
- Teraz ułóż warstwę startych ziemniaków z cebulą, pokryj warstwę cienko sosem.
- Następnie zrób warstwę z tartego żółtego sera i ją również pokryj cienko sosem.
- Kolejną warstwę zrób z tartej marchewki, dodaj cienką warstwę sosu.
- Na koniec posyp całość najpierw startym białkiem a potem startym żółtkiem, posól do smaku i ozdób gałązkami koperku.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund