Sałatka grecka: przepis Magdy Gessler na cudowną, aromatyczną sałatkę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka grecka to tradycyjna sałatka kuchni greckiej, która jest znana na całym świecie. Kompozycja sałaty, pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, sera feta, oliwek, oliwy i ziół smakuje wszystkim. Magda Gessler poleca ją i podpowiada, jak uzyskać smak jak z greckiej tawerny.
Magda Gessler nie ulepszyła przepisu na sałatkę grecką, wychodząc zapewne z założenia, że jest to danie doskonałe w swojej prostocie. Podkreśliła jednak, że do przygotowania sałatki horiatiki potrzebne są super świeże warzywa doskonałej jakości. Ogórki i papryka muszą być chrupiące, a pomidory słodkie i dojrzałe. Ważna jest też oliwa - ta grecka nie ma w sobie zbyt wiele goryczy, w przeciwieństwie do wielu oliw hiszpańskich i włoskich. Do dość obfitego polewania sałatki greckiej należy wybrać oliwę o delikatnym smaku, by podkreśliła, a nie zabiła smak warzyw. Grecy posypują swoją klasyczną sałatkę nie tylko oregano, ale także odrobiną tymianku. Możecie sprawdzić, czy wam odpowiada takie zestawienie ziół.
Pod wideo znajdziecie też galerię przepisów na najlepsze sałatki z pomidorami
SKŁADNIKI
- 1 główka sałaty
- duża garść rukoli
- 1 ogórek zielony
- 2 duże pomidory
- 1 papryka
- 1 cebula czerwona
- garść czarnych oliwek
- 200 g sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego
- oregano
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyj.
- Pomidory podziel na cząstki, ogórki pokrój w plastry, paprykę w kostkę, cebulę w półpierścienie (trzeba je potem porozdzielać), a ser feta w kostkę.
- Warzywa wymieszaj w salaterce, dodaj oliwki i ser.
- Oliwę połącz z octem, łyżeczką oregano, szczyptą soli i pieprzu.
- Sałatkę polej sosem, przemieszaj.