Wieżyczki z fetą przekładane grillowaną cukinią i pomidorem - przepis na elegancką przystawkę

2021-03-29
Wieżyczki z fetą przekładane grillowaną cukinią i pomidorem
Autor: Shutterstock Niezwykła - elegancka przystawka z pomidorów, cukinii i fety.
łatwy
15 min
4

Wieżyczki z fetą i grillowaną cukinia to niezwykła, oryginalna przekąska, pochodząca z kuchni greckiej. Sprawdź, jak ją zrobić i ciesz się niepowtarzalnym smakiem sera i grillowanych warzyw.

SKŁADNIKI

  • cukinia
  • pomidor czerwony
  • sera feta
  • szczypta oregano
  • oliwa z oliwek extra vergin
  • mieszanka przypraw kuchni greckiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na równej grubości plastry, podobnie postępujemy z pomidorem.
  • Plastry cukinii lekko grillujemy, a następnie osączamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
  • Fetę wyciągamy z lodówki na 30 minut przed krojeniem.
  • Ser kroimy na plastry jednakowej grubości.
  • Na talerzu układamy kolejno: plaster fety, cukinii i pomidora.
  • Podajemy z lekkim sosem na bazie 3 łyżek oliwy z oliwek extra vergin, szczypty oregano oraz szczypty mieszanki przyprawowej, dokładnie wymieszanymi w shakerze do dressingu lub słoiczku z zakrętką.