Truskawkowe roladki w szynce

Truskawkowe roladki w szynce

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Truskawki dobrze komponują się z delikatnymi wędlinami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Najbardziej lubimy truskawki słodkie i mocno dojrzałe, ale te jędrne i lekko kwaskowate warto łączyć ze składnikami o wytrawnym charakterze: serami, wędliną, ziołami, ostrymi przyprawami. Czasem nieoczywiste połączenia robią największe wrażenie...

Składniki

  • 30 dag małych truskawek

  • 250 dag twarożku koziego

  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (w sezonie może być świeży)

  • świeżo mielony biały pieprz, sól

  • 3-4 duże plastry szynki

  • listki rukoli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki.

  • Serek kozi wymieszać z niedźwiedzim czosnkiem i świeżo zmielonym białym pieprzem (jeśli serek nie jest solony, przyprawić solą).

  • Serkiem posmarować plastry szynki, na każdym poukładać w rządku truskawki, zostawiając między nimi odstępy, zwinąć ciasno w rulony.

  • W zawinięte w szynkę truskawki powbijać po wykałaczce, mocując na wierzchu po listku rukoli.

  • Na koniec ostrym nożem pokroić rulony z szynki w poprzek, krojąc  pomiędzy truskawkami, tak aby powstały małe ruloniki, każdy z truskawką w środku.

Ocena: 0