Tort kanapkowy z łososiem wg Magdy Gessler [WIDEO]

Tort kanapkowy z łososiem wg Magdy Gessler [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort kanapkowy z łososiem wg Magdy Gessler pasuje na wykwintną kolację i spotkanie w gronie przyjaciół. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tort kanapkowy to przysmak doskonale nadający się na wszelkie przyjęcia i imprezy. Jego imponujący wygląd zależy w dużej mierze od naszej wyobraźni i sprawności. Możemy go ozdobić plastrami łososia zakręconymi w ozdobne róże a z koperku zrobić zielone łodyżki i listki. Tort kanapkowy z łososiem oryginalnie pochodzi ze Szwecji, nazywa się tam smörgåstårta, ale popularność wytrawnych tortów dawno przekroczyła granice Skandynawii.

Składniki

  • 1,5 opakowania chleba tostowego z ziarnami

  • 850 g serka Filadelfia (można go zastąpić dowolnym innym gładkim serkiem twarogowym)

  • 1 duży kubek śmietany kremówki 36% 


  • 1 łyżka chrzanu

  • 2 świeże ogórki

  • 200 g łososia wędzonego

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki
 marynowanego, zielonego pieprzu plus kilka ziaren do dekoracji

  • 1 ząbek czosnku

  • 6 ogórków konserwowych

  • 1 pęczek koperku

  • 1 cytryna

  • sól

  • pieprz

  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórka umyj, odetnij końcówki, pokrój do dekoracji kilka plasterków. Resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odsącz z nadmiaru wody. To samo zrób z ogórkami konserwowymi.

  • Z łososia także zostaw kilka plastrów do dekoracji, a resztę posiekaj w kosteczkę

  • Umyj koperek, odłóż do dekoracji kilka gałązek a resztę posiekaj.

  • Jajka ugotuj na twardo i posiekaj - też możesz zostawić 3 plasterki do dekoracji.

  • W misce ukręć serek ze śmietaną i rozłóż na 4 porcje. Pierwszą wymieszaj z pokrojonym łososiem, połową koperku i marynowanym pieprzem. Przypraw pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Resztę cytryny pokrój w plasterki do dekoracji.

  • Drugą porcję serka ze śmietaną wymieszaj z odsączonym ogórkiem, resztą koperku i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

  • Trzecią część masy wymieszaj z pokrojonymi jajkami i ogórkami konserwowymi - posól i popieprz do smaku.

  • Ostatnią porcję masy wymieszaj z chrzanem (odrobinę posól).

  • Chleb tostowy okrój ze skórek, ułóż pierwszą warstwę chleba na dnie tortownicy i posmaruj masą jajeczną , następnie ułóż drugą warstwę chleba i wyłóż na nią masę łososiową - rozsmaruj, kolejną warstwę chleba posmaruj masą ogórkową, natomiast ostatnią warstwę chleba pokryj równo masą chrzanową, zdejmij obejmę i posmaruj nią również boki tortu.

  • Pozostawione do dekoracji kawałki łososia zroluj w różyczki i udekoruj nimi wierzch tortu, dodaj fantazyjnie ułożone plasterki jajka, ogórka świeżego i konserwowego, gałązki koperku i plasterki cytryny oraz ziarna marynowanego pieprzu.

  • Gotowy tort trzeba dobrze schłodzić w lodówce.

tip dnia

Jeśli nie masz tortownicy możesz tort układać wprost na półmisku lub paterze, na której będziesz go podawać. Możesz mu nadać kształt prostokątny, który będzie łatwiejszy do ułożenia bez tortownicy.

Ocena: 3,4