Szaszłyki z truskawek i mozzarelli - letnia przekąska [przepis]

Szaszłyki z truskawek i mozzarelli - letnia przekąska [przepis]

Autor Zdjęcia: photos.com

Szaszłyki z truskawek? Czemu nie!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Truskawki to hit czerwca. W końcu możemy się nimi nacieszyć, ale pamiętajmy, że sezon na nie nie trwa zbyt długo i w połowie lipca będzie się trzeba z nimi pożegnać. Warto już teraz pomyśleć nad ciekawymi przepisami z truskawkami - takimi jak szaszłyki.

Składniki

  • 1 opakowanie mozzarelli (najlepiej w małych kulkach)

  • 400 g truskawek

  • 1 pęczek bazylii

  • 20 małych pomidorków koktajlowych

  • 20 czarnych oliwek

  • ocet balsamiczny (gęsty)

  • 4-5 łyżek oliwy

  • papryczka chilli (opcjonalnie)

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy oczyszczoną i posiekaną papryczką chilli. Całość ucieramy na gładką masę.

  • Umyte truskawki nabijamy na patyczki do wykałaczek naprzemiennie z pomidorami, kulkami mozzarelli, oliwkami i listkami bazylii.

  • Szaszłyki skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem. Podajemy np. na rukoli. Smacznego!

Ocena: 0