Smaczne kotleciki z kaszy pszennej [sprawdzony przepis]

Smaczne kotleciki z kaszy pszennej [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: Lubella

Kotleciki z kaszy pszennej

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smaczne, zdrowe i kolorowe potrawy, beztroska atmosfera oraz czas spędzony z przyjaciółmi wywołają uśmiech na twarzy każdego dziecka. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją pociechę, już teraz przemyśl menu, które trafi w gusta najmłodszych, i zaangażuj swojego malca do wspólnych przygotowań. Proponujemy kotleciki z kaszy pszennej z jogurtowymi dipami!

Składniki

  • 2 woreczki kaszy pszennej

  • 2 marchewki 

  • 3 ząbki czosnku 

  • 2 cebule 

  • 2 jajka 

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki curry w proszku 

  • 3 łyżki sezamu 

  • sól, pieprz 

  • zioła: mięta, kolendra 

  • 300 g jogurtu naturalnego 

  • papryka w proszku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu, a następnie studzimy.

  • Marchewkę i cebule ścieramy na tarce z dużymi oczkami, czosnek przeciskamy przez praskę.

  • Jajka rozkłócamy, mąkę łączymy z 2 łyżkami wody. Mieszamy wszystko razem.

  • Kaszę mieszamy z warzywami, curry, szczyptą papryki w proszku, częścią siekanej kolendry i mięty oraz masą jajeczną. Doprawiamy masę solą oraz pieprzem i formujemy małe kotleciki.

  • Smażymy na średnio rozgrzanym oleju.

  • Jogurt dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z solą i papryką w proszku oraz siekaną miętą, a drugą miksujemy z pozostałą kolendrą i odrobiną soli. Kotleciki podajemy z jogurtowymi dipami.

Przepis został opracowany przez Piotra Ceranowicza, kucharza współpracującego z marką Lubella, oraz Annę Różyk, dietetyczkę i ekspertkę ds. żywienia.

 

Ocena: 5