Przekąski dla kibiców: rożki do piwa. Sprawdzony przepis!

Przekąski dla kibiców: rożki do piwa

Autor Zdjęcia: photos.com

Rożki z serem to świetne przekąski do piwa

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rożki to idealne przekąski do piwa, np. dla kibiców. Stanowią świetną alternatywą dla orzeszków czy chipsów. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 30 dag tłustego, białego sera
  • 2 jajka
  • 20 dag ostrego w smaku żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • do posypania: łyżeczka kminu lub czarnuszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać, połączyć z żółtkami i tłuszczem, dodać śmietanę roztartą z drożdżami, sól oraz gałkę muszkatołową. Wyrobić ciasto, a następnie je rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Pokroić na trójkąty.
  • Przygotować farsz: biały ser utrzeć w misce, dodając po jajku, a następnie żółty ser, sól i przyprawy. Na trójkąt ciasta nakładamy łyżeczką farsz i zawijamy w rożki. Układamy na blasze do pieczenia, smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy kminkiem lub czarnuszką.
  • Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. Wyjmujemy, gdy będą miały złoty kolor. Podajemy do jasnego piwa.