Pieczone młode marchewki - lekka i smaczna przekąska

Pieczone młode marchewki - lekka i smaczna przekąska

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Marchewki smakują świetnie zarówno na surowo, jak i pieczone

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Wiosna i lato rozpieszczają nas świeżymi polskimi warzywami, na przykład cudownie chrupiącymi i soczystymi marchewkami. Możemy je jeść surowe, gotować, a nawet piec. Pieczone młode marchewki zyskują jeszcze lepszy smak!

Składniki

  • pęczek młodych marchewek

  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

  • sól morska

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Marchewki umyj i oczyść - nie trzeba ich obierać - a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

  • Skrop olejem i lekko osyp solą. Piecz, aż marchewki mocno się zarumienią ze wszystkich stron.

Pieczone buraki, ziemniaki czy marchewki potrafią rozkochać w sobie każdego smakosza. Okazuje się, że najprostsze przepisy zawsze są najlepsze. Jeżeli na targu kupisz pęczek młodych marchewek, koniecznie upiecz je w piekarniku - nie pożałujesz. A z pewnością na długo zrezygnujesz z gotowanych warzyw. Tak samo jak marchewki możesz przygotować pietruszkę, seler czy bataty.

 

Ocena: 0