Jarmuż z kiełbasą chorizo: pomysł na zdrową przystawkę

Jarmuż z kiełbasą chorizo: pomysł na zdrową przystawkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jarmuż to odmiana kapusty - ma więc zalety tego bardzo zdrowego warzywa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jarmuż był zapomnianym warzywem, ale 2-3 lata temu wrócił na polskie stoły. Warto jarmuż na stałe wprowadzić do diety, nie tylko jako element dekoracyjny. Co można zrobić z jarmużu? Na przykład przystawkę, łącząc go z kiełbasą chorizo i ziemniakami. Poznaj dobry przepis na jarmuż z kiełbasą chorizo

Składniki

  • 4 bardzo duże ziemniaki,

  • 400 gram jarmużu,

  • 2 ząbki czosnku,

  • łyżkę oliwy,

  • kawałek cienkiej kiełbasy chorizo,

  • sok z cytryny,

  • oregano, curry, pieprz i sól.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przez 20 minut w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Następnie kroimy je w grube plastry, tak aby się nie rozpadły.

  • Na oliwie podsmażamy zmiażdżony czosnek, dodajemy umyty, osuszony i drobno pokrojony jarmuż. Dusimy przez kilka minut, polewamy sokiem z cytryny i przyprawiamy.

  • Plastry ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy plaster kładziemy jarmuż i cienki plasterek kiełbasy.

  • Zapiekamy około 15-20 minut w 180 stopniach.

Ocena: 0