Jabłka w cieście piwnym - prosty przepis

Jabłka w cieście piwnym - prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Racuchy z jabłkami lubią zwłaszcza dzieci, ale i dorośli nimi nie pogardzą

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jabłka w cieście, zwane inaczej racuchami z jabłkami, lubią prawie wszyscy. Można je przygotować na niedzielne śniadanie, na deser po  skromnym obiedzie albo na ciepłą kolację. Szczególnie lubimy je w okresie jesienno-zimowym. Tym razem przepis na jabłka w cieście z dodatkiem piwa, dzięki któremu  racuchy są delikatne i puszyste.

Składniki

  • 250 g mąki

  • 4 jabłka

  • 2 jajka

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 szklanka ciemnego piwa

  • cynamon

  • cukier puder

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wraz z solą przesiać do miski. Żółtka ubić z oliwą, dodać do mąki i zamieszać.
  • Powoli wlewać piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Miskę przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Posypać cukrem pudrem i cynamonem.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z piwnym ciastem.
  • Plastry jabłek zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ocena: 0