Grzanki z kurkami - jak zrobić? PRZEPIS

Grzanki z kurkami - jak zrobić? PRZEPIS

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Grzanki z kurkami doskonale smakują także z dodatkiem szynki czy podsmażonego boczku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Aromatyczne kurki są pyszne zarówno w wersji smażonej, duszonej, jak i zapiekanej. Proponujemy przepis na grzanki z kurkami - danie idealne na kolację, przystawkę lub przekąskę, które przypomina nieco włoską bruschettę.

Składniki

  • bagietka, ciabatta lub niewykorzystane czerstwe pieczywo

  • ok. 30 dag kurek

  • kilka pomidorów, najlepiej malinowych

  • ok. 10 dag twardego żółtego sera

  • 2 ząbki czosnku

  • tymianek

  • rukola

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę, następnie pokrój w kostkę.

  • Kurki oczyść, umyj i osusz. Tak samo umyj i osusz rukolę.

  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

  • Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć do niej tymianek, po chwili kurki i smaż całość kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  • Kromki pieczywa opiecz z dwóch stron (w tosterze, piekarniku, na suchej patelni albo na grillu), natrzyj je czosnkiem.

  • Pomidory wymieszaj z rukolą z oliwą oraz kurkami z tymiankiem, ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

  • Rozłóż całość na grzankach i posyp żółtym serem.

Ocena: 0