Przepyszny fenkuł zapiekany w sosie serowym

Przepyszny fenkuł zapiekany w sosie serowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Fenkuł pieczony w sosie serowym to popularna przystawka kuchni francuskiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Fenkuł pieczony w sosie serowym znakomicie smakuje jako samodzielne danie, podany z białym pieczywem, ale jet też świetnym dodatkiem do dań rybnych. W kuchni francuskiej podaje się go na przykład do pieczonego lub smażonego dorsza.

Składniki

  • 1 fenkuł

  • cukier i sól1 łyżka masłą

  •  

  • Sos:

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 50 g sera typu rokpol

  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fenkuł oczyścić i odkroić łodygę, bulę opłukać i gotować 5 minut w posolonej i osłodzonej wodzie.

  • Ugotowany fenkuł przekroić wzdłuż na pół i włożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.

  • Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem i zagotować. Dodać ser i delikatnie mieszając znów zagotować.

  • Fenkuł zalać sosem i posypać tartą bułką. Zapiekać 20 min w temperaturze 160 st. C. Podawać z białym pieczywem i lampką białego wina.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0