Endywia z wody w sosie jogurtowo-musztardowym

2021-03-29
Endywia z wody w sosie jogurtowo-musztardowym
Autor: Shutterstock Endywia to popularny rodzaj sałaty o wyrazistym smaku.
łatwy
15 min
4

Endywia kędzierzawa ma ząbkowane, wąziutkie i wiotkie liście, które nie tworzą główek. Zewnętrzne liście, ciemnozielone i bardzo gorzkie, nie znajdują wielu amatorów. Środkowe, jasnożółte mają lekką goryczkę, więc dla złagodzenia smaku najlepiej łączyć je z innymi sałatami. Doskonale sprawdza się jako jarzyna na ciepło. Endywia na ciepło z wody w sosie jogurtowo-musztardowym podbije wasze podniebienia smakiem. 

SKŁADNIKI

  • 2 główki endywii
  • koper
  • szczypior
  • pietruszka
  • czosnek
  • 3 łyżki jogurtu
  • 0,5 łyżki musztardy
  • sok cytrynowy
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Endywię umyj, osącz, włóż do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem posiekanego jednego ząbka czosnku.
  • Gotuj w odkrytym rondlu przez kilka minut.
  • Wymieszaj jogurt z musztardą i posiekanymi szczypiorkiem, pietruszką i koprem. Dolej sok z cytryny, dodaj sól i pieprz.
  • Ostudzoną w wodzie endywię odcedź, wyłóż na półmisek, polej sosem.
  • Endywia z wody w sosie jogurtowo-musztardowym dobrze smakuje z rybą, mięsem i jajkami.