Carpaccio z pieczonej jagnięciny - idealne na przystawkę

Carpaccio z pieczonej jagnięciny - idealne na przystawkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Schab jagnięcy to mięso wysokiej jakości. Po upieczeniu świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Carpaccio z pieczonej jagnięciny podaje się jako małe danie w zimnym bufecie lub jako przekąskę. Pieczony schab jagnięcy  smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Carpaccio to cienkie plastry wysokogatunkowego mięsa - tym razem pieczonego schabu jagnięcego, podawane z sosem podkreślającym smak potrawy.

Składniki

  • 500 g schabu jagnięcego

  • 2 papryki

  • 1/2 ogórka

  •  4 pomidory

  • ząbek czosnku

  • 1/2 łyżeczki tymianku

  • łyżeczka natki

  • 1/2 szklanki oleju

  • 4 łyżki octu winnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyć, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na 3 łyżkach oleju. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika, piec 15 minut w temperaturze 180°C.

  • Mięso wyjąć z piekarnika, zawinąć w folię aluminiową, odłożyć na 10 minut. Następnie schłodzić.

  • W czasie gdy mięso się piecze, papryki umyć, oczyścić z nasion, pokropić oliwą i upiec w piekarniku. Kiedy skórka się zrumieni  - wyjąć i włożyć do foliowej torebki.

  • Gdy papryka przestygnie, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Ogórek umyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pozostałe warzywa.

  • Podsmażać około 5 minut. Gdy będą gotowe, odstawić do ostudzenia.

  • Do warzyw dodać ocet, olej, natkę, tymianek, sól, pieprz i wymieszać.

  • Mięso pokroić w bardzo cienkie plastry, ułożyć na półmisku, oprószyć pieprzem i solą, wyłożyć warzywny sos. Podawać w pieczywem.

Ocena: 0