Carpaccio z ośmiornicy - jak zrobić?

2021-03-29
Adela Mątwa
carpaccio-z-osmiornicy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Carpaccio z ośmiornicy to danie łatwe do przygotowania, choć dość pracochłonne. Jednak masz szansę zrobić nim furorę!
średni
30 min
4

Carpaccio z ośmiornicy może stać się jednym z naszych popisowych dań. Jest bardzo efektowne i smaczne, a także zdrowe. Jak przyrządzać ośmiornicę? Jak samodzielnie przygotować pyszne carpaccio z ośmiornicy?

Carpaccio z ośmiornicy możesz podać w charakterze przystawki lub jako danie główne. Carpaccio to przede wszystkim danie z surowego mięsa wołowego. Zazwyczaj polewa się je oliwą lub sokiem z cytryny. Ale carpaccio można przygotować także z drobiu, ryb, warzyw oraz owoców morza. Carpaccio z ośmiornicy to jedna ze smaczniejszych przekąsek - zachwyci zwłaszcza miłośników frutti di mare.

SKŁADNIKI

  • ośmiornica o wadze ok. 2 kg
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
  • plastikowa butelka po wodzie
  • 2 łyżki dobrej dobrej oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Oczyszczoną ośmiornicę wrzucamy na wrzątek, dodajemy ziarenka pieprzu i liście laurowe i gotujemy do miękkości (godzinę lub dłużej - w zależności od konkretnej ośmiornicy). Dobra rada: ośmiornicę wkładaj do bardzo małej ilości wody, bo mięso po chwili gotowania puści dużo aromatycznego soku, który wystarczy nawet do długiej obróbki termicznej. Miękką ośmiornicę odsączamy i schładzamy, a następnie kroimy na duże kawałki. Odcinamy górę butelki po wodzie, żeby łatwiej wkładać do niej ośmiornicę. Układamy kawałki mięsa w butelce, co chwilę dociskając je w taki sposób, żeby nie zostawały puste przestrzenie. Kiedy ośmiornica będzie już w butelce, trzeba jeszcze raz mocno docisnąć całą zawartość i zakleić górę "walca" folią spożywczą. Na koniec można jeszcze zrobić nożem kilka nacięć w plastiku (z każdej strony butelki), żeby wypłynęły resztki wody. Butelkę z ośmiornicą mrozimy przez minimum 24 godziny. Po wyjęciu butelki z zamrażarki odczekaj, aż ośmiornica się prawie rozmrozi. Rozetnij butelkę wzdłuż i wyjmij mięso (powinno mieć kształt walca). Pokrój mięso ośmiornicy w bardzo cienkie plasterki i ułóż obok siebie na talerzu. Tuż przed podaniem polej sosem z oliwy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu oraz posyp siekanymi ziołami.
Adela Mątwa