Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta kwaszona z gąskami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kapusta kwaszona z gąskami to pyszna wariacja na temat kiszonek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kapusta ukwaszona tradycyjnie z dodatkiem gąsek, to znakomity pomysł na szybką sałatkę do obiadu. Ze słoika wprost na talerz. Podajemy przepis na kapustę kwaszoną z gąskami.

Składniki

  • 3 kg kapusty białej

  • 300 g gąsek

  • łyżeczka kminku

  • łyżeczka ziaren jałowca

  • 3 łyżki soli

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby dokładnie umyć i obgotować w dużej ilości wody przez 10 min. Odcedzić i opłukać zimną wodą, osączyć i pokroić w paski.

  • Kapustę poszatkować wymieszać z grzybami i przyprawami, włożyć do słoja i ubić. Przykryć talerzykiem i obciążyć.

  • Gdy wytworzy się piana odkryć talerzyk i ostrym narzędziem zrobić kilka otworów w kapuście, aby gromadzące się gazy miały ujście.

  • Po opadnięciu piany kapustę zakryć i odstawić do ukwaszenia.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0