Fiołki kandyzowane: jak zrobić fiołki w cukrze?

Fiołki kandyzowane: jak zrobić fiołki w cukrze?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kandyzowane kwiaty, np.fiołki, to ozdoba wykorzystywan w cukiernictwie od lat

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kwiaty na stole mogą występować nie tylko jako dekoracja, ale także jako danie. Fiołki to bardzo popularne i piękne kwiaty. Jeśli zbierzesz je w wolnym od zanieczyszczeń miejscu, możesz przygotować z nich piękny bukiet lub smaczny dodatek - fiołki kandyzowane, np. do herbaty lub deseru. Jak przygotować fiołki w cukrze?

Składniki

  • szklanka świeżo zerwanych kwiatów fiołków

  • cukier

  • białko jaja

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fiołki w cukrze - przepis oryginalny: Kwiaty fiołków (czyste i suche), przy użyciu wyparzonego pędzelka, smarujemy ubitym białkiem i oprószamy cukrem pudrem. Jest to dość czasochłonna praca ponieważ każdy kwiat fiołka przygotowujemy oddzielnie.
    Musimy uważać także na delikatne płatki, które lubią się sklejać. Przygotowane kwiaty odkładamy na ruszt wyłożony pergaminem i suszymy w piekarniku w temperaturze około 40 stopni przez godzinę. Fiołki przechowujemy w szczelnie zamykanych pojemnikach.

  • Fiołki w cukrze - przepis uproszczony: Aby uniknąć mozolnej pracy pokrywania cukrem każdego kwiatka oddzielnie, warto pójść na kompromis. Efekt estetyczny będzie wprawdzie gorszy, ale smak i zapach pozostanie ten sam. Fiołki układamy warstwami w słoiku na przemian z cukrem. Kwiaty lekko dociskamy, aby wycisnąć z nich „soki”. Gotowe!

Ocena: 5