Fiołki kandyzowane: jak zrobić fiołki w cukrze?

Fiołki kandyzowane: jak zrobić fiołki w cukrze?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kandyzowane kwiaty, np.fiołki, to ozdoba wykorzystywan w cukiernictwie od lat

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kwiaty na stole mogą występować nie tylko jako dekoracja, ale także - jako danie. Fiołki to bardzo popularne i piękne kwiaty. Jeśli zbierzesz je w wolnym od zanieczyszczeń miejscu, możesz przygotować z nich piękny bukiet lub smaczny dodatek np. do herbaty lub deseru. Jak przygotować fiołki w cukrze?

Składniki

  • szklanka świeżo zerwanych kwiatów fiołków

  • cukier

  • białko jaja

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fiołki w cukrze - przepis oryginalny

  • Kwiaty fiołków (czyste i suche), przy użyciu wyparzonego pędzelka, smarujemy ubitym białkiem i oprószamy cukrem pudrem. Jest to dość czasochłonna praca ponieważ każdy kwiat fiołka przygotowujemy oddzielnie. Musimy uważać także na delikatne płatki, które lubią się sklejać.

  • Przygotowane kwiaty odkładamy na ruszt wyłożony pergaminem i suszymy w piekarniku w temperaturze około 40 stopni przez godzinę. Fiołki przechowujemy w szczelnie zamykanych pojemnikach.

  • Fiołki w cukrze - przepis uproszczony

  • Aby uniknąć mozolnej pracy pokrywania cukrem każdego kwiatka oddzielnie, warto pójść na kompromis. Efekt estetyczny będzie wprawdzie gorszy, ale smak i zapach pozostanie ten sam.

  • Fiołki układamy warstwami w słoiku na przemian z cukrem. Kwiaty lekko dociskamy, aby wycisnąć z nich „soki”. Gotowe!