Rewelacyjna sałatka z pomidorów i cebuli do słoików

Rewelacyjna sałatka z pomidorów i cebuli do słoików

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z pomidorów i cebuli - letnia klasyka, którą można na zimę zachować w słoikach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z pomidorów i cebuli to klasyka polskiego stołu. Najlepiej smakuje latem, gdy pomidory mają najwięcej smaku i aromatu. A jakby  spróbować go zachować na zimę w słoikach? Polecamy nasz przepis!

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,

  • 3-4 duże cebule,

  • sól,

  • pieprz,

  • kilka ziaren pieprzu ziarnistego,

  • kilka listków laurowych,

  • kilka ziaren gorczycy,

  • letnia woda przegotowana

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory pokroić na dość grube plastry, odrzucając końcówki, nie obierać ze skórki. Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry.

  • Układać w wyparzonych słoiczkach pomidory, przekładając od czasu do czasu cebulą i posypując solą i pieprzem według uznania. Aby słoiczki ciasno wypełnić, uderzać od spodu dłonią - ubiją się i będzie więcej. Na wierzch wrzucić po kilka ziarenek pieprzu ziarnistego, kilka ziaren gorczycy i po jednym liściu laurowym. Zakręcić.

  • Zalać letnią przegotowaną wodą prawie do pełna. Wstawić do dużego garnka z dnem zabezpieczonym papierem i z wodą do ž wysokości słoiczków, zagotować i pasteryzować 5 minut. Zostawić w przykrytym garnku do ostudzenia.

Zobacz polecane przez nas słoiki:

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4