Pasta z cukinii - idealna do mięs i pieczywa

2020-08-10
Pasta z cukinii - idealna do mięs i pieczywa
Autor: Shutterstock Pasta z cukinii to doskonały pomysł na wykorzystanie tego  letniego warzywa, które ma zwyczaj plonować niezwykle obficie.
łatwy
15 min
4

Pasta z cukinii świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowuje się ją szybko i łatwo. Zamkniętą w słoiczku można przechowywać w lodówce przez miesiąc.

Polecamy także:

Cukinia tania i pyszna: 20 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej

Pasta z fasoli i nasion słonecznika z rozmarynem

Pasta z soczewicy i orzechów: przepis na zdrowe smarowidło do pieczywa

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cukinia
  • 1-2 cebule dymki lub 1 por – drobno posiekane
  • 1-2 ząbki czosnku – przeciśnięte
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię startą na drobnej tarce (wraz ze skórką!) umieścić w sitku na 30 minut, aby odciekła. Po tym czasie dodatkowo wycisnąć w dłoniach aby pozbyć się jak największej ilości soku.
  • W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebule/pora wraz z czosnkiem. Dodać startą cukinię i dusić na średnim ogniu, do czasu aż nabierze konsystencji „marmolady” (20-30 minut).
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i parmezanem. Gorącą przełożyć do słoika -zakręcić i wystudzić.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?