Marynowane patisony w occie: przepis na pikle z patisonów

2022-07-25 14:46

Patisony to warzywa z rodziny dyniowatych o charakterystycznym kształcie - jak spodki kosmiczne z filmów SF. Mogą stać się podstawą wielu wyśmienitych dań, ale największą popularność zyskały w postaci marynowanej. Podajemy przepis na pyszne patisony w occie.

patisony w occie

i

Autor: Shutteratock/ Archiwum prywatne Najsmaczniejsze są niewielkie patisony.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Warto jeść patisony

Patisona wyróżnia wiele właściwości odżywczych. Zawiera on m.in. witaminę C, witaminy B1, B2, PP oraz szereg minerałów, takich jak wapń, fosfor, żelazo i magnez. Patisony są również źródłem karotenu, który korzystnie wpływa na wygląd skóry.

SKŁADNIKI

  • patisony
  • liście laurowe
  • ziarenka czarnego pieprzu
  • ziarenka gorczycy
  • woda (5 części na 1 octu)
  • ocet
  • cukier (10 łyżek na 1 część octu)
  • sól (2 łyżki na 1 część octu)
  • ewentualnie kawałek cebuli, ząbki czosnku oraz koper

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najlepiej przygotować małe patisony - im mniejsze, tym smaczniejsze. Dzięki małym rozmiarom po zamarynowaniu zachowają odpowiednią chrupkość. Nieco większe warzywa, które osiągnęły wielkość piłeczki pingpongowej, można pokroić w ćwiartki.
  • Umyte i surowe patisony układamy w słoikach. Do każdego z nich dodajemy po listku laurowym i po kilka ziarenek pieprzu oraz gorczycy. W zależności od upodobań smakowych dodajemy po kawałku cebuli, czosnku oraz kopru.
  • Następnie przygotowujemy zalewę. Gotujemy wodę z octem w proporcjach 5:1, dodajemy 10 łyżek cukru i 2 łyżki soli.
  • Gorącą zalewę wlewamy do słoików, które następnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut.
Metody pasteryzacji przetworów
edr