Kwaszonka z kapusty włoskiej z jabłkami - stary przepis

Kwaszonka z kapusty włoskiej z jabłkami - stary przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kwaszonka z kapusty włoskiej z jabłkami to alternatywa dla tradycyjnej kiszonej kapusty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Zazwyczaj kisimy białą kapustę, ale możliwości jest o wiele więcej. Proponujemy przygotować na zimę kwaszonkę z kapusty włoskiej z jabłkami, jest bardzo smaczne i delikatna, a jabłka dodają je słodkawego posmaku. Samo zdrowie na talerzu.

Składniki

  • 4 kg kapusty włoskiej

  • 1 kg jabłek

  • pęczek kopru

  • 2 papryki

  • 0,5 kg ogórków

  • 100 g soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę poszatkować, jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, ogórki obrać i pokroić w słupki, koper posiekać, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski.

  • Warzywa posolić i wymieszać, ułożyć w garnku i starannie ubić. Przykryć talerzem i płatem płótna i obciążyć. Po czasie burzliwej fermentacji przełożyć do słoików i przechowywać w piwnicy.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0