Kiszona cukinia [PRZEPIS]: jak przygotować, ile soli dodać?

Kiszona cukinia [PRZEPIS]: jak przygotować, ile soli dodać?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Podajemy łatwy przepis na kiszoną cukinię

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Cukinia jest pysznym warzywem, które ma mało kalorii i sprzyja przemianie materii. Warto ją jeść szczególnie wtedy, kiedy trwa sezon na świeże warzywa. Cukinię można również łatwo zakonserwować. Sprawdź, jak zrobić kiszoną cukinię - podajemy dobry przepis.

Składniki

  • 2 kg cukinii

  • 20 dag korzenia chrzanu

  • 1 pęczek kopru

  • 3 litry wody

  • 3 łyżki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie umyj w gorącej wodzie, odkrój końcówki. Małe cukinie można kisić w całości, większe trzeba kroić na 3-4-centymetrowe kawałki.

  • Koper umyj i porozdzielaj na pojedyncze łodyżki. Chrzan umyj, obierz, pokrój na 2-centymetrowe kawałki.

  • Na dno każdego słoika włóż gałązkę kopru i 2 kawałki chrzanu, następnie poukładaj ciasno cukinie. Na wierzchu znowu ułóż koper i chrzan.

  • W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść sól. Zalej cukinie w słoikach, zakręć szczelnie.

  • Gdy cukinie się ukiszą (dwa tygodnie), pasteryzuj 15 minut w piekarniku w temperaturze 90 st. C. Słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.