Domowy keczup z papryką: przepis na keczup paprykowy

2023-08-16
Justyna Nowicka
Domowy keczup z papryką: przepis na keczup paprykowy
Autor: Shutterstock Domowy keczup paprykowy jest bardzo aromatyczny, a stopień pikantności zalezy od rodzaju papryki
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Keczup jest bogaty w likopen - ten nadający mu czerwony kolor barwnik to bardzo silny przeciwutleniacz, zapobiegający nowotworom i chorobom serca. Warto keczup zrobić samemu - nie będzie miał sztucznych zagęstników czy syropu glukozowo-fruktozowego zamiast cukru, jak wiele produktów ze sklepu.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa kroimy na kawałki (pomidory można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki) i gotujemy, od czasu do czasu mieszając.
  • Przecieramy przez sito(albo blendujemy), dodajemy przyprawy (bez octu i miodu lub cukru), gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje (to trwa ok. 30 minut).
  • Dodajemy ocet, miód lub cukier i gotujemy.
  • Gorący sos przekładamy do słoików, natychmiast zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, a gdy wystygną, sprawdzamy, czy słoiki szczelnie się zamknęły.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.

Galeria: Co zrobić z pomidorów na zimę - 13 smacznych i prostych przepisów

Justyna Nowicka