Domowy keczup z papryką: przepis na keczup paprykowy
2023-08-16
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Keczup jest bogaty w likopen - ten nadający mu czerwony kolor barwnik to bardzo silny przeciwutleniacz, zapobiegający nowotworom i chorobom serca. Warto keczup zrobić samemu - nie będzie miał sztucznych zagęstników czy syropu glukozowo-fruktozowego zamiast cukru, jak wiele produktów ze sklepu.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa kroimy na kawałki (pomidory można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki) i gotujemy, od czasu do czasu mieszając.
- Przecieramy przez sito(albo blendujemy), dodajemy przyprawy (bez octu i miodu lub cukru), gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje (to trwa ok. 30 minut).
- Dodajemy ocet, miód lub cukier i gotujemy.
- Gorący sos przekładamy do słoików, natychmiast zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, a gdy wystygną, sprawdzamy, czy słoiki szczelnie się zamknęły.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Galeria: Co zrobić z pomidorów na zimę - 13 smacznych i prostych przepisów