Domowe przetwory: przepis na pikle z ogórków

Domowe przetwory: przepis na pikle z ogórków

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ogórki plus aromatyczne przyprawy - to prosta recepta na domowe pikle ogórkowe

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Świeże ogórki królują na straganach zwłaszcza latem. Warto przyrządzić z nich domowe przetwory, np. klasyczne pikle ogórkowe. W ten sposób uchwycimy letni smak warzyw na zimę. Podajemy prosty przepis na pikle z ogórków.

Składniki

  • 2 kg ogórków

  • 1 l wody

  • 3/4 szklanki octu 10-proc.

  • 40 dag cukru

  • suche nasiona kopru

  • czosnek

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • pieprz w ziarnach

  • 10 dag soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przerośnięte, duże, nawet zażółcone ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż, a po wybraniu nasion kroimy w słupki. Układamy w dużym szklanym, kamiennym lub emaliowanym naczyniu, przesypujemy solą i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu, po czym odcedzamy z solanki.

  • Z wody, octu i 20 dag cukru zagotowujemy zalewę i jeszcze gorącą zalewamy ogórki. Znowu odstawiamy na 24 godziny i odcedzamy, ale tym razem nie wylewamy zalewy. Dodajemy do niej 20 dag cukru i ewentualnie dokwaszamy octem, po czym zagotowujemy pod przykryciem.

  • Ogórki przekładamy do umytych i wyparzonych słoików;w z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego, pieprzu, ząbka czosnku, liścia laurowego i nasion kopru. Gorącą zalewą napełniamy słoje i natychmiast zakręcamy. Pasteryzujemy ok. pół godziny.

Ocena: 3,7